Hit Enter to search or Esc key to close
Blog thumbnail

Αξιοπερίεργα της Μπανγκόκ!

Αξιοπερίεργα της Μπανγκόκ!

Blog thumbnail

Είναι πάντα διασκεδαστικό να γνωρίζεις μερικά ενδιαφέροντα και ταυτόχρονα περίεργα γεγονότα για την πόλη στην οποία ταξιδεύεις – εμπλουτίζουν τις γνώσεις σου για το μέρος και μπορεί ακόμη και να σου δώσουν μια πολύτιμη εικόνα για τον τοπικό πολιτισμό. Είναι επίσης ιδανικά για να πιάσεις την κουβέντα με συνταξιδιώτες ή με τους ντόπιους. Μία πόλη γεμάτη ενέργεια και ζωντάνια, όπως η Μπανγκόκ, εκτός από την πληθώρα δραστηριοτήτων που σας προσφέρει, είναι πολύ διαφορετική στον τρόπο ζωής και διασκέδασης από την Ελλάδα, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ως προορισμό και πόλη που τη χαρακτηρίζουν ιδιαιτερότητες που δε θα μπορούσατε να φανταστείτε!

1. Η Μπανγκόκ έχει το μεγαλύτερο όνομα πόλης στον κόσμο

Ο κόσμος γνωρίζει την πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης ως Μπανγκόκ, αλλά οι ντόπιοι αναφέρονται στην πόλη τους ως Krungthep ή «Πόλη των Αγγέλων». Το πλήρες όνομα των 169 χαρακτήρων έχει καταχωριστεί στο βιβλίο Γκίνες για το μεγαλύτερο όνομα ενός τόπου. Εάν θέλετε πραγματικά να προκαλέσετε τον εαυτό σας, δοκιμάστε να προφέρετε το πλήρες όνομα χωρίς παύση: Krungthepmahanakhon Amonrattanakosin Mahinthara Yutthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udom Ratchaniwet Mahasathan Amonphiman Awatansathit Sakkathattiya Witsanukamprasit. Κατά προσέγγιση, αυτό μεταφράζεται σε: Πόλη αγγέλων, μεγάλη πόλη αθάνατων, η υπέροχη πόλη των εννέα πολύτιμων λίθων, έδρα του βασιλιά, πόλη βασιλικών ανακτόρων, σπίτι των θεών που ενσαρκώθηκαν, που χτίστηκε από τον Βισβακάρμαν κατόπιν αιτήματος της Ίντρα.

2. Η Μπανγκόκ είναι το σπίτι της Red Bull

Το παγκοσμίου φήμης ενεργειακό ποτό Red Bull κατασκευάστηκε στην Μπανγκόκ από τον Chaleo Yoovidhya το 1976. Είχε μετακομίσει από την κεντρική Ταϊλάνδη στην Μπανγκόκ με πολύ λίγη επίσημη εκπαίδευση, αλλά κατάφερε να χτίσει μια αυτοκρατορία πολλών εκατομμυρίων με τη βοήθεια του Αυστραλού επιχειρηματικού συνεργάτη του Dietrich Mateschitz. Τη στιγμή του θανάτου του το 2012, ο Yoovidhya ήταν ο τρίτος πλουσιότερος άντρας στην Ταϊλάνδη με εκτιμώμενο πλούτο 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, το σιροπιαστό ποτό που έφτιαξε είναι αρκετά διαφορετικό από την ανθρακούχα εκδοχή που απολαμβάνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Εάν κάνετε ένα τουρ φαγητού στα εστιατόρια της Μπανγκόκ, μπορείτε να βρείτε και τις δύο εκδοχές και να αποφασίσετε ποια προτιμάτε.

3. Η Μπανγκόκ έχει τη μεγαλύτερη Chinatown με το μεγαλύτερο χρυσό άγαλμα του Βούδα

Η Chinatown στην Μπανγκόκ είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, όπου φιλοξενούνται πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι κινεζικής καταγωγής, συνήθως δεύτερης ή τρίτης γενιάς. Γνωστός σε τοπικό επίπεδο ως Yaowarat, ο δρόμος αυτός μετατρέπεται σε ένα πολυσύχναστο κέντρο street food τη νύχτα και ένα λιτό εμπορικό κέντρο κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Στο τέλος του δρόμου Yaowarat, κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό Hua Lamphong, βρίσκεται ο Ναός του Wat Traimit που στεγάζει τον μεγαλύτερο χρυσό Βούδα στον κόσμο. Το άγαλμα έχει επίσημα τίτλο Phra Phuttha Maha Suwana Patimakon και ζυγίζει 5,5 τόνους.

4. Η Μπανγκόκ εξακολουθεί να έχει κάποιους περίεργους παλιούς νόμους

Κάθε χώρα έχει μερικούς ξεπερασμένους νόμους που δεν ταιριάζουν με την εποχή, αλλά ορισμένοι από τους νόμους της Μπανγκόκ θα σας αφήσουν πραγματικά να απορείτε ως προς τον λόγο που δημιουργήθηκαν εξ αρχής. Μπορεί να διαπράξετε κατά λάθος ένα έγκλημα εάν: – Φύγετε από το σπίτι χωρίς να φοράτε εσώρουχα – Οδηγήσετε ένα μηχανάκι με γυμνό στήθος -Χρησιμοποιήσετε ένα φρούτο durian ως όπλο (το πρόστιμο θα καθοριστεί ανάλογα με τον αριθμό των αγκαθιών που έχουν χτυπήσει το θύμα) – Πατήσετε πάνω στο νόμισμα, καθώς περιέχει την εικόνα του Βασιλιά και απαγορεύεται να μην τη σέβεστε

5. Η Μπανγκόκ αποκαλείται και «Βενετία της Ανατολής»

Όπως και η Βενετία, η Μπανγκόκ είναι επίσης μια πόλη χτισμένη σε δεκάδες κανάλια και με κτίρια που στέκονται σε ξυλοπόδαρα. Αν και τα περισσότερα από αυτά τα κανάλια έχουν πλέον πλακοστρωθεί, το ψευδώνυμο έχει κολλήσει. Ωστόσο, ένα άλλο, λιγότερο ευχάριστο σημείο ομοιότητας είναι η βύθιση της Μπανγκόκ. Λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας και της εκτεταμένης ανάπτυξης, η Μπανγκόκ βυθίζεται με ρυθμό 2 – 2,5 cm ετησίως. Μέρη της Μπανγκόκ θα μπορούσαν να βυθιστούν σε μερικές δεκαετίες, οπότε ίσως θελήσετε να επισπεύσετε τις διακοπές σας εκεί.

6. Θεωρείται η πιο καυτή πόλη του κόσμου

Αν και η καλοκαιρινή ζέστη δεν είναι εντελώς αφόρητη, η Μπανγκόκ έχει υψηλές θερμοκρασίες όλο το χρόνο, καθιστώντας την την πιο καυτή πόλη στον κόσμο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό. Μεταξύ των μηνών του Μαΐου και του Μαρτίου, η θερμοκρασία μπορεί να αυξηθεί έως και στους 34 βαθμούς Κελσίου, ενώ ο ετήσιος μέσος όρος είναι 28 βαθμοί. Ιδανικά, θα πρέπει να επισκεφθείτε την πόλη μεταξύ των ψυχρότερων μηνών Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου. Αυτή είναι επίσης η κορυφαία τουριστική περίοδος στην Μπανγκόκ, οπότε προγραμματίστε τις διακοπές σας εκ των προτέρων.

7. Οι τουαλέτες για το τρίτο φύλο είναι αρκετά συνηθισμένες στη Μπανγκόκ

Εκτός από τις συνηθισμένες αρσενικές και γυναικείες τουαλέτες, μπορεί να συναντήσετε τουαλέτες τρίτου φύλου σε αυτήν τη φιλελεύθερη χώρα. Η Ταϊλάνδη είναι μια από τις πρώτες χώρες που τις σύστησε για άνδρες τρανσέξουαλ και είναι γνωστό ότι δέχεται πολύ τη σεξουαλική ταυτότητα και την έκφραση των ανθρώπων της.

8. Ο σεβασμός στον μονάρχη είναι υψηλός στην Μπανγκόκ

Οι Ταϊλανδοί αγαπούν και σέβονται τον Βασιλιά τους, και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να μην παρατηρήσετε αυτό το γεγονός στη Μπανγκόκ. Αφίσες και φωτογραφίες της βασιλικής οικογένειας κοσμούν πολλούς δημόσιους τοίχους στην πόλη και ο Ύμνος του Βασιλιά παίζεται πριν από κάθε πολιτιστική παράσταση, παιχνίδι ή προβολή ταινιών στους κινηματογράφους. Υπάρχουν επίσης αυστηροί νόμοι σχετικά με αυτό: είναι παράνομο να μην σηκώνεστε ενώ ο ύμνος παίζει, ή να γελάτε με την εικόνα του και φυσικά, απαγορεύεται να τον κοροϊδεύετε.

9. Τα ταξί έχουν φούξια χρώμα

Ένα ενδιαφέρον γεγονός για την Μπανγκόκ είναι τα ταξί με funky χρώματα, που περιφέρονται στους δρόμους με έντονο ροζ, πορτοκαλί κίτρινο-πράσινο και κόκκινο-μπλε. Αυτά χρησιμεύουν μόνο για να σηματοδοτήσουν τις διαφορετικές εταιρείες και δεν διαφέρουν πολύ όσον αφορά τις δυνατότητες ή τους ναύλους. Τα κίτρινα-πράσινα σηματοδοτούν τους ιδιοκτήτες-οδηγούς και αν συνομιλήσετε με έναν ντόπιο, σίγουρα θα έχει μια θεωρία για το ποιο χρώμα να επιλέξετε. Προσοχή σε όσους αρνούνται να βάλουν ταξίμετρο ή είναι υπερβολικά πρόθυμοι να σας δείξουν την πόλη.

10. Τα μάτια σας θα χορτάσουν υπαίθριες αγορές

Είναι ανήκουστο να επισκεφθείτε την Μπανγκόκ και να μην περιπλανηθείτε στα σοκάκια της αγοράς που λειτουργεί μόνο τα Σαββατοκύριακα, τη Chatuchak. Βρίσκεται στον δρόμο Kamphaeng Phet 2, είναι η μεγαλύτερη και πιο ποικιλόμορφη αγορά στον κόσμο με τον εκπληκτικό αριθμό των 15.000 πάγκων χωρισμένους σε 27 τμήματα. Αντικείμενα όλων των ειδών βρίσκονται εδώ και είναι εύκολο να χαθείτε ανάμεσα στο πλήθος των 200.000 – 300.000 καθημερινών επισκεπτών. Απλώς θυμηθείτε να χρησιμοποιήσετε χάρτες και να μείνετε ενυδατωμένοι με λίγο παγωμένο τσάι. Εάν θέλετε κάτι μικρότερο και λιγότερο χαωτικό, μην ανησυχείτε. Σχεδόν κάθε μέρος της Μπανγκόκ διαθέτει εβδομαδιαία αγορά. Μερικά αξιοσημείωτα που μπορείτε να δείτε είναι οι νυχτερινές αγορές στο σταθμό Phra Ram 9 Mrt και το JJ green.

11. Η Μπανγκόκ είναι ο παράδεισος του μασάζ

Η φράση «Ταϊλανδέζικο μασάζ» έχει γίνει διάσημη σε όλο τον κόσμο και δικαίως – μπορείτε να βρείτε αίθουσες μασάζ σε όλη την πόλη, καλύπτοντας όλα τα είδη προϋπολογισμών και αναγκών. Από τις ρεφλεξολογικές συνεδρίες διάρκειας μίας ώρας μέχρι τις χαλαρωτικές θεραπείες που μπορούν να κρατήσουν όλη τη μέρα, είναι βέβαιο ότι θα βρείτε κάτι για να απελευθερώσετε την ένταση από τους μυς σας. Αν ψάχνετε για μια πολυτελή εμπειρία, το Urban Oasis, το Health Land και το Body Tune είναι μερικές από τις αλυσίδες που μπορείτε να επιλέξετε.

Τώρα που είστε ενήμεροι για τα αξιοπερίεργα της Μπανγκόκ, ώρα να διαβάσετε εδώ και τους καλύτερους τρόπους για να περάσετε τον ελεύθερο σας χρόνο εκεί, τα αξιοθέατα που πρέπει να δείτε και τις δραστηριότητες που θα ανεβάσουν την εμπειρία σας σε άλλο επίπεδο!